Diety odchudzające


Książki o dietach- największy wybór w najlepszych cenach.

Dieta tybetańska



Dieta tybetańska jest jedną z tych kuracji, po które sięga się, gdy staje się to ostatecznością. Dlaczego tak jest? Otóż jest to bardzo restrykcyjna kuracja, która pomimo dużych rezultatów w krótkim okresie czasu nie może być stosowana dłużej aniżeli dwa tygodnie.

Podstawowym celem diety tybetańskiej oprócz utraty kilogramów jest oczyszczenie organizmu. Kuracja pozwala zrzucić średnio 5kg w ciągu dwóch tygodni. Oczywiście wielkość jest uzależniona od indywidualnych predyspozycji osoby ją stosującej. Dlatego w sytuacji, gdy wynik będzie niższy nie ma się czym zrażać, ani też nie warto pod żadnym pozorem przedłużać stosowania owej kuracji. Dieta doskonale oczyszcza przewód pokarmowy i jelita z resztek pokarmowych, a także zalegających tam złogów. Dzięki ogromnej restrykcyjności świetnie oczyszcza organizm z toksyn. Może być ona doskonałym wstępem do późniejszego stosowania nieco mniej wymagającej kuracji.

Pierwszym etapem jest przygotowanie organizmu do stosowania tejże kuracji. Dokonać tego można poprzez kilkudniowe wykluczenie z jadłospisu potraw mięsnych i ciężkostrawnych. Niektórzy uważają, że koniecznym nawet jest zastosowanie lewatywy w celu dokładnego oczyszczenia jelit, bądź spożycie środków na przeczyszczenie. Osoby, które chcą oczyścić organizm w mniej inwazyjny sposób mogą zastosować przeczyszczające leki ziołowe, bądź też pić 2 łyżki oleju rycynowego w ciągu dnia,

Kolejnym etapem na drodze stosowania kuracji tybetańskiej jest sporządzenie zupy warzywnej, która to jest kwintesencją diety tybetańskiej. To jedyna potrawa, jaką będzie można spożywać w czasie stosowania diety. Poniżej prezentujemy przepis na jej przygotowanie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 pietruszki
  • 2 pory
  • 1 czarna rzepa

Przyrządzenie:

tybet
  1. Ziemniaki należy starannie umyć (nie obierać!), a następnie zagotować w 1 litrze wody.
  2. W innym garnku, w 3 litrach wody zagotować pozostałe składniki, które również mają być staranne umyte, jednakże pozostawione w łupinach. Wyjątek stanowi cebula, którą należy obrać.
  3. Oba wywary należy gotować przez godzinę, a potem przelać do jednego garnka i wymieszać. Zupa tybetańska jest już gotowa.

Już po kilku dniach stosowania owej diety zaczniesz tracić pierwsze kilogramy. Spożywanie zupy tybetańskiej należy połączyć z regularnym piciem wody niegazowanej. Musi to być minimum 2 litry w ciągu dnia. Pod żadnym pozorem diety tej nie mogą stosować osoby chore na cukrzycę, nowotwory lub te o niskim ciśnieniu.

Istotne jest to, aby na kilka dni przed rozpoczęciem diety, a także kilka dni po jej zakończeniu nie jeść mięsa. Pomimo tego, że zupa będzie mdła, nie należy jej wzbogacać gotowymi mieszankami przypraw lub kostkami rosołowymi. Można, w celu polepszenia jej smaku, skorzystać z takich ziół jak tymianek, cząber, majeranek lub kminek. W czasie diety nie wolno spożywać soli, gdyż ta uniemożliwia usunięcie toksyn, a także zatrzymuje wodę w organizmie.


Oceń dietę