Diety odchudzające


Książki o dietach- największy wybór w najlepszych cenach.


Dieta przy anemii



Anemia, czyli inaczej niedokrwistość jest chorobą wywołaną na skutek dużego ubytku krwi lub niedożywieniem. Powodem nie jest wyłącznie nieprawidłowa dieta, ale również złe wchłanianie składników odżywczych, jak i nierzadko nowotwór lub inna choroba przewlekła. Nie wolno tego zlekceważyć i prócz lekarstw warto stosować właściwą dietę. By dostarczyć organizmowi to, co jest najbardziej cenne, zaleca się zwiększenie przyjmowania białka pochodzenia zwierzęcego, żelaza i witaminy C. Te dwa pierwsze stanowią budulec kości, natomiast witamina C pomaga w przyswajaniu żelaza, co jest tak bardzo ważne.

W tej nierównej walce naszymi sprzymierzeńcami z pewnością nie są tłuszcze i węglowodany. Ich nadmiar może zaostrzać chorobę, gdy właśnie brakuje nam innych niezbędnych składników odżywczych. Toteż należy starać się je wykluczyć z diety, lecz nie całkowicie. Ograniczeniu poddaje się również ilość spożywanego mleka, które samo w sobie jest niezwykle sycące, co skutkuje zahamowaniem apetytu.

anemia

W czasie tej choroby głównym przeciwdziałaniem jest podawanie produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne. Najważniejsze jest jednak dieta bogata w żelazo. Dlatego właśnie głównymi składnikami menu osoby chorej na anemię są:

  • Twaróg
  • Sery
  • Jajka
  • Mięso
  • Owoce
  • Warzywa

Każdy jeden posiłek musi zostać przygotowany z należytą dbałością o każdy element. Ważne, by spełniały swe główne zadanie - czyli wzmagały apetyt. Ich smak powinien być kwaskowy lub ostry. Doprawiać można ziołami (lecz w ograniczonej ilości). Zupy nie powinny być ciężkie, podbijane zasmażkami lub śmietaną. Należy je przyrządzać na bazie ryb, mięsa, kości lub jarzyn. Samo mięso natomiast dopuszczane jest z rusztu lub duszone. Ilość tłuszczu powinna być jak najbardziej zminimalizowana. Ponadto, co ciekawe, wskazane jest uzupełnianie diety o surowe mięsa, na przykład pod postacią befsztyków tatarskich.

Na organizm korzystnie wpłyną: surowe owoce, galaretki, kompoty oraz dodawana do głównego dania niewielka ilość czerwonego, wytrawnego wina. Natomiast ujemny wpływ mają różnorakie placki, ciasta, makaron,kasze i inne mączne kluski, a także tłuste potrawy. Również kawa może powodować zahamowanie wchłaniania żelaza. Niektóre leki, czasem typowe w pospolitych dolegliwościach mogą powodować kłopoty przy anemii.

Przykładowy jadłospis:

  • Śniadanie: gorzka herbata z odrobiną cytryny, kromka chleba posmarowana masłem, ser.
  • II śniadanie: jabłka na surowo lub zapieczone.
  • Obiad: pomidorowa zupa z dodatkiem groszku ptysiowego, befsztyk po angielsku, ziemniaki, sałata zielona, kompot i trochę czerwonego wina.
  • Podwieczorek: kromka chleba, chuda wędlina, sok przecierowy z marchewki.
  • Kolacja: jajka sadzone z dodatkiem szpinaku.

Oceń dietę