Diety odchudzające


Książki o dietach- największy wybór w najlepszych cenach.

Dieta biblijna



Dieta biblijna została zaprojektowana przez Jordana Rubina, który przygotował ją z myślą o sobie. Autor diety przez kilka lat borykał się z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Nakazał sobie jedzenie jedynie i wyłącznie żywności opisanej w Biblii. Ten sposób, jedzenia żywności biblijnej, pomógł nie tylko samemu autorowi diety, ale także wielu tysiącom Amerykanów w walce z otyłością i innymi problemami zdrowotnymi.

Dieta ze względu na swój biblijny charakter składa się wyłącznie z naturalnych składników. Spotkać tutaj można liczne produkty bogate w naturalne szczepy bakterii znajdujące się w produktach sfermentowanych. Dieta powinna być stosowana przez czterdzieści dni, dzięki czemu pozwala zrzucić nawet i kilka kilogramów. Stosując dietę przez ten okres należy pamiętać, że składa się ona z trzech dwutygodniowych faz. Każda z faz ma za zadanie wprowadzić istotne zmiany do naszego organizmu. Pierwsza faza ma charakter oczyszczający. Ma ona za zadanie ustabilizować poziom cukru we krwi. Kolejne dwie z kolei powodują spadek wagi oraz przyczyniają się do walki z chorobami.

Faza I – w trakcie jej trwania można spożywać jedynie mięso i ryby, zielone warzywa. Należy jednak wtedy unikać roślin strączkowych, ziaren zbóż i słodkich owoców.

Faza II – w fazie II można dołączyć do produktów spożywanych w fazie I ziarna zbóż.

Faza III – można spożywać wszystkie produkty łącznie ze słodkimi owocami i roślinami strączkowymi. W trakcie jej trwania należy zachować w każdym tygodniu jeden dzień postu, w trakcie którego spożywać można tylko wodę i świeże soki z warzyw.

Podczas stosowania tej diety należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach dotyczących spożywania posiłków. Mianowicie należy je jeść regularnie co cztery godziny. Powinno się to odbywać spokojnie, bez nadmiernego pośpiechu. Nie należy przy tym liczyć kalorii, stosować określonych ilości.

Podczas stosowania tej diety należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach dotyczących spożywania posiłków. Mianowicie należy je jeść regularnie co cztery godziny. Powinno się to odbywać spokojnie, bez nadmiernego pośpiechu. Nie należy przy tym liczyć kalorii, stosować określonych ilości.

Produkty, które można spożywać w trakcie stosowania diety biblijnej:

  • Warzywa – bakłażan, ogórki, papryka, dynia, pomidory, fasola szparagowa, buraki, karczochy, kapusta, brukselka, brokuł, kalafior, rzepa, ziemniaki, marchew,
  • Ziarna nieprzetworzone – proso, kukurydza, żyto, jęczmień, pszenica, owies, ryż,
  • Orzechy – nerkowca, włoskie, migdały, pekan, brazylijskie,
  • Owoce – wszystkie słodkie, cytrusy,
  • Nasiona – sezam, len, dynia, słonecznik,
  • Wołowina i drób (gotowane lub pieczone),
  • Tłuszcze – oliwa z oliwek extra vergin, olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno,
  • Ryby dziko żyjące – dorsz, śledź, halibut, łosoś, makrela, pstrąg,
  • Nabiał (maślanka, kefir, jogurt) i jajka.

\ biblia

Produkty zakazane:

  • Owoce w syropie,
  • Orzechy prażone,
  • Tłuste, słodkie przekąski,
  • Woda z kranu do przygotowania posiłku,
  • Ryby hodowlane,
  • Owoce morza,
  • Mięso wieprzowe i wędliny z niego,
  • Słodycze,
  • Białe pieczywo,
  • Wypieki z białej mąki.

Dietę stosować można przez dowolny okres czasu z wyłączeniem fazy I. Istotne jest to, aby w trakcie stosowania tej kuracji wybierać produkty, które nie mają dodatku cukru, konserwantów i barwników.


Oceń dietę